Виразка: причини, симптоми, лікування

Виразка – це сильне пошкодження стінки шлунка або йде за ним дванадцятипалої кишки.
Навесні часто відбувається загострення виразки. Якщо з’являється різкий біль в області шлунка, то хворому відразу слід викликати «швидку допомогу». З захворюванням жартувати не можна.

Виразка

Виразка шлунка може викликати больові відчуття не тільки в животі.

  1. Це захворювання іноді проявляє себе сильними болями за грудиною в області серця. В результаті лікарі починають лікувати цей орган. Проблеми шлунка залишаються без уваги і тільки розвиваються. Болі в серці шлункового походження супроводжуються сильним кислуватою відрижкою.
  2. Інший варіант нетипового прояву виразки – повертається кашель. Він може з’являтися через те, що кисла відрижка розуміється по стравоходу, її їдкі пари проникають в трахею бронхи. Це знижує місцевий імунітет і викликає легеневе захворювання. Тому якщо людина кашляє довго, то йому потрібно обстежити шлунок.

Ознаки виразки

Про захворювання може повідомляти не тільки біль, як думають багато хто. Існують і інші ознаки, які закликають терміново здатися до гастроентеролога.

  1. При захворювання хворого мучить печія, кисла відрижка, запори, тяжкість в шлунку після трапези і нудота. Ці ознаки свідчить про проблеми шлунка, який вимагає уваги лікаря. Якщо людина легко переносить біль, то він може навіть не помітити виразкові болі. А тим часом стінка травного органу все сильніше пошкоджується.
  2. Живіт болить ночами, вранці або після тривалого утримання від їжі. Такі симптоми часто відчуваються на тлі виразки дванадцятипалої кишки. Причина в тому, що тривале утримання від їжі викликає в органі скупчення їдкого шлункового соку. Звідси і неприємні симптоми.
  3. Сильні болі після прийому їжі. Ця ознака з’являється при виразці самого шлунка. Якщо він поєднується з блювотою, схожу на кавову гущу або з кров’ю, – необхідно терміново викликати лікаря. Такі симптоми свідчать про кровотечу чи прорив шлунка. Тоді виразка наскрізь «просвердлює» отвір в стінці шлунка, його вміст може вивалитися в черевну порожнину. Це призводить до сильного запалення – перитоніту і навіть до смерті.

Навіть якщо немає жодної ознаки, то все рівно корисно перевіритися у гастроентеролога 1 раз в рік. Зараз виразка може протікати без видимих симптомів, особливо у людей похилого віку.

Причини хвороби

  1. Основною причиною виразки є бактерія Хелікобактер, що виділяє речовини, які пошкоджують стінку шлунка.
  2. Часте вживання алкоголю і куріння.
  3. Негативна дія на стінку різних кислот.
  4. Лікування нестероїдними і протизапальними ліками.
  5. Часті стреси, активують виділення шлункового соку.
  6. Жирна і гостра їжа або довгий утримання від їжі.

Лікування виразки

Лікування призначає тільки лікар, використовуючи медикаменти, дієту або фізіопроцедури. Використовувати народні засоби потрібно тільки з дозволу лікаря.

Корисні і шкідливі продукти при виразці

Дозволено їсти такі продукти, як овочеве пюре, слизові супу і розварені каші, нежирні рибні та м’ясні бульйони. Також корисно їсти гречану і рисову каші, рибу і м’ясо, приготоване на пару, макарони, банани і кавуни.
Шкідливо вживати: смажену і гостру їжу зі спеціями, жирні бульйони, випічку. Консервовані та мариновані продукти теж шкідливі для хворих на виразку. Від газованих напоїв, чорного чаю і міцної кави, цільного молока, овочів і фруктів багатих на клітковину потрібно утриматися. Харчуватися слід часто, але малими порціями.

Поради фітотерапевта

  1. Для лікування виразки допомагає корінь аїру болотного. Потрібно 1 велику ложку іскрошённого сухого кореня насипати в півлітра прохолодної води і поставити на плиту. Коли вода закипить, температуру знижують до мінімуму і млоять 10 хвилин.
  2. Корисно приготувати відвар з квітів акації. Велику дрібку сухих або свіжих квітів залити в півлітра окропу і настоювати при мінімальній температурі близько 7 хвилин. Профільтрувати і приймати по 20 мл 3 рази щодня.
  3. Ліки з споришу. Потрібно 3 щіпки розмішати в склянці окропу і варити при мінімальній температурі 1/4 години. Відвар профільтрувати і пити по 30 мл за 1/3 до трапези.
Поділитися на своїй сторінці соціальної мережі: