У нормі концентрація гемоглобіну не повинна бути нижче 120 г / л. Основна функція гемоглобіну – переносити кисень. У всіх людей в капілярах легких кисень зв’язується з гемоглобіном. Молекули гемоглобіну в поєднанні з киснем переносять його з потоком крові до органів.
Якщо гемоглобін знижений
Якщо гемоглобін знижений, ви помітите такі симптоми:
- бліда шкіра
- втома
- загальна слабкість, часті запаморочення
- швидкий пульс
- задишка
- виникнення тріщин в куточках губ
- дискомфорт при прийомі їжі
Правильне харчування при зниженому гемоглобіні
Якщо у вас знижений гемоглобін, в першу чергу потрібно кардинально змінити свій раціон. Для підтримки нормального рівня гемоглобіну в щоденне меню повинні входити наступні продукти:
- Морква.
Додавайте цей овоч в усі свої страви, а також пийте 2-3 склянки морквяного соку в тиждень. Сік потрібно видавлювати самостійно, а не використовувати магазинний. На одну чашку соку потрібно взяти приблизно 600 грамів моркви.
- Пророщена пшениця.
Необхідно з’їдати вранці порціями по дві десертні ложки.
- Буряк.
Сік цього овоча також відмінно піднімає рівень гемоглобіну. Однак він може негативно вплинути на шлунок, тому пити потрібно дуже обережно. Перед вживанням залиште свіжий сік на кілька годин у відкритому контейнері. Також можна додавати буряк в різні страви.
Крім того, важливо включати в свій раціон більше продуктів, що містять залізо, і продуктів, багатих вітаміном С. Відповідно, меню повинно включати: цитрусові, помідори, абрикоси, яблука, гранати, виноград, печінку, яловичину, гречану крупу, червону рибу, квасолю , зелень.
Рецепти народної медицини для підвищення гемоглобіну
Підвищення гемоглобіну за допомогою соків
- Візьміть 100 мілілітрів наступних компонентів:
- свіжовичавлений сік моркви
- сік буряка
- лимонний сік
- коньяк
Вилийте всі ці інгредієнти в скляну банку і перемішайте дерев’яною ложкою. Оберніть банку фольгою, щоб в неї не потрапляло світло.
Отриману суміш потрібно пити тричі на день по десертній ложці.
Препарат слід зберігати в холоді.
- Для другого рецепта вам знадобиться ще кілька інгредієнтів, це:
- морквяний сік
- буряковий сік
- лимонний сік
- сік часнику
- Кагор
Всі продукти також слід взяти в кількості 100 мілілітрів і перемішати. Пити також тричі в день по десертній ложці.
- Підвищення гемоглобіну за допомогою часникової настоянки
Очистіть і промийте 300 г часнику, потім залийте його літром спирту і залиште настоюватися на 21 день. Готову часникову настойку потрібно приймати тричі на день, додаючи 30 крапель на 100 мл молока.
- Підвищення гемоглобіну полуницею
Висушіть листя і коріння полуниці, подрібнити їх. Потім увечері візьміть дві столові ложки отриманої сировини, перекладіть їх в термос і залийте 500 мілілітрах крутого окропу. Щільно закрийте термос і дайте настоятися всю ніч.
Настій вживати тричі на день порціями по 100 мл.
- Збільшення гемоглобіну за допомогою горіхів і родзинок
Необхідно взяти півсклянки родзинок і замочити на пару годин. Потім дістаньте родзинки з води і змішайте його з 20 ядрами фундука. Отриману суміш вживають тричі на день порціями по дві столові ложки. Секрет цього народного методу в тому, що горіхи дуже багаті залізом і різними мікроелементами.
- Підвищення гемоглобіну сумішшю меду, горіхів і журавлини
Вам потрібно взяти по великій ложці волоських горіхів, меду та журавлини і покласти ці інгредієнти в блендер. Потім слід їх ретельно перемішати, з’їсти масу протягом дня.
- Підвищення гемоглобіну шипшиною
Ідеальний чай з плодів шипшини підвищує рівень гемоглобіну. Залийте плоди шипшини кип’яченою водою, почекайте, поки чай запариться, потім додайте в нього натуральний мед. Такий смачний народний спосіб позбавить вас від недуг. Крім того, він зміцнює імунну систему і дуже бадьорить.